Jak o niego dbać?
Zakupiony w sklepie ogrodniczym lub kwiaciarni jaskier ustawiamy w chłodnym (do 18°C), półcienistym miejscu i dbamy o to, by podłoże było stale równomiernie wilgotne, ale nie podmokłe. W godzinach południowych chronimy roślinę przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym, które powoduje szybkie więdnięcie liści. Możemy też nabyć same bulwiaste korzenie, przypominające miniaturowe karpy dalii. Sadzimy je od marca do kwietnia w żyznym, wilgotnym, przepuszczalnym podłożu na głębokość 5 cm. Przed posadzeniem moczymy bulwki przez 3–4 godziny w wodzie. W okresie kwitnienia, od kwietnia do czerwca, zasilamy jaskier płynnym nawozem na bazie biohumusu. Przekwitające kwiaty ścinamy, co pobudzi roślinę do zawiązywania nowych pąków. Usuwamy też niezwłocznie obumarłe liście, zwłaszcza te najniżej położone, aby nie doszło do ich porażenia przez grzyby.
Jaskier jest rośliną wieloletnią, ale wrażliwą na mróz i niezimującą w gruncie. Przechowywanie bulwek na następny sezon jest w warunkach amatorskich dość trudne ze względu na ich małe rozmiary, tak że lepiej co roku kupować nową, dobrze rozwiniętą rozsadę wyprodukowaną przez profesjonalistę.
Chcesz się dowiedzieć jak wykorzystywać jaskier we florystyce?